LÄNGTANSLAND

En förkortad och bearbetad version av Greta Sundbergs originaltext.
Regi och bearbetning Isak Hjelmskog

 

Fotograf: Kicki Nilsson/ICON Photography

Målgrupp: högstadiet
Tema: stad-landsbygd, framtid, identitet

 

Det är höst i det lilla samhället Järnbacken. Rykten cirkulerar på orten, som säger att bensinstationen kanske måste stänga, ja, kanske ska till och med skolan läggas ner! En oro ligger i luften, och när det blir tal om att självaste samlingspunkten på bygden – matvarubutiken – kommer att läggas ner så blir läget plötsligt akut: vad är det som håller på att ske? Varför håller hela bygden på att monteras ner? Och vems fel är det att allt är som det är? För vad händer med människor i ett samhälle då både matbutiker och andra serviceinrättningar successivt försvinner?

Sex ungdomar med olika sätt att uppfatta världen och det som sker möts, funderar, drömmer och längtar i denna högstadiepjäs om landsbygd och stad, om framtid och vägval, men också om existentiella spörsmål: varför lever vi och vad gör vi med den korta tid vi har tillsammans här på jorden?

Längtansland har dramatiker Greta Sundberg tillsammans med konstnärligt team arbetat nära elever från tre olika högstadieskolor, i stad och på landsbygd i Örebro län, för att samla in material till föreställningen. Idén till pjäsen tar sin utgångspunkt i frågor om vad ungdomar idag drömmer om och längtar efter, hur en ser på sig egen framtid, vilka värdering som styr och vilken betydelse uppväxtorten har för identiteten. Längtansland är en fiktiv berättelse om en högst verklig samtid.

Ett särskilt tack till klass 7C och Lisa Lonergan på Internationella Engelska skolan i Örebro för ert engagemang under hela researcherarbetet. Ett stort tack också till våra referensklasser på Kyrkbacksskolan i Kopparberg och Odensskolan i Odensbacken.

LÄRARHANDLEDNING
Ladda ner här

 

MEDVERKANDE
Pascal Crépault Wibe och Åsa Gustafsson

 

PRODUKTION
Idé och manus: Greta Sundberg. För originaltexten kontakta Colombine teaterförlag, Stockholm
Regi och bearbetning: Isak Hjelmskog
Scenografi och kostym: Catherine Giacomini
Ljuddesign: Johan Stohne
Ljus- och ljudteknik: Johan Dahlström
Dramaturg: Anders Duus
Producent: My Soós Stave
Teaterchef och ansvarig utgivare: Marianne Holmberg

 

TURNÉFAKTA

Speltid: ca 60 min
Publik, max: två klasser
Lokal: 10 x 8 meter fri golvyta
Takhöjd: 3,5 m
Mörkläggning: Önskvärt men ej krav
Elkrav: 10 amp
Bygg/rivtid: 3 tim/1,5 tim
Bygg- och bärhjälp: Ja, en person
OBS: blinkande och strobliknande ljuseffekter förekommer
Pris exkl moms: 10 000 kr, 8 000 kr samma dag/lokal. Resor (utanför Örebro län) 70 kr/mil. Vid behov: traktamente 240 kr per person/dag samt boende, två enkelrum, bokas och betalas av arrangören.

 

Musik ur föreställningen