Nypremiär av Jag, mamma och Förintelsen + föreläsning av Daniel Goldmann

Tid: 2 september 2021 kl 18.00 – 21.00 (inkl. paus)
Pris: 220 kr. Fika ingår i priset. Köp biljett här: nortic.se

Den andra september bjuder vi in till nypremiär av teaterföreställningen Jag, mamma och Förintelsen som följs av en förläsning av Daniel Goldmann om hans bok Ande-tagen. Kvällen avslutas med ett samtal mellan Eva Dällerud och Daniel Goldmann.

Jag, mamma och Förintelsen
Av och med Eva Dällerud, i regi av Gunilla Orvelius
Aldrig mer. Så sa man efter Förintelsen. Evas mamma var 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett helt år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes Eva. Det här är både en personlig berättelse från den första generationen, men också en berättelse om att växa upp i skuggan av Förintelsen med en traumatiserad mamma som av skam och rädsla förnekar sitt judiska ursprung.

Daniel Goldmann är född 1968 och uppvuxen i Sollentuna. Han är verksam som skådespelare och regissör och har arbetat på bl.a. Stockholms Stadsteater, Riksteatern, Folkteatern i Gävleborg och tre gånger på Martin Mutter. På film och TV har han synts i bl.a. White Wall, Måste Gitt – serien och Beck – I stormens öga.

I år debuterade han som författare med romanen Ande-tagen.
Så här skriver förlaget:

”Våren 1984 går Jakob Rubinstein sista terminen i nian. Det är ett hårt samhällsklimat för en judisk pojke. Skoltoaletterna är fullklottrade av hakkors, rasistiska skämt viner genom klassrummet och inne i city drar heilande skinheads runt på gatorna. Att Jakob är av judisk börd är något han lärt sig att tala tyst om.

På en avdelning för senildementa ligger Jakobs farfar Isak. Av den charmerande klädhandlaren finns bara ett visset skal kvar. Han osar av vrede och väser fram svordomar med en främmande röst. En röst som kallar på Jakob.

Ande-tagen är en välskriven, hänförande och originell spänningsroman om hot, hat och den berusande lusten att hämnas.”

Daniel kommer att bjuda på utdrag ur sin bok och berätta om sin egen upplevelse av judisk identitet, vad den har inneburit för honom, hur tankarna och känslorna förändrats över tiden och hur de till slut ledde fram till en roman.