LÄNGTANSLAND

 

Målgrupp: högstadiet
Tema: stad-landsbygd, framtid, identitet

Det är höst i det lilla samhället Järnbacken. Rykten cirkulerar på orten, som säger att bensinstationen kanske måste stänga, ja, kanske ska till och med skolan läggas ner! En oro ligger i luften, och när det blir tal om att självaste samlingspunkten på bygden – matvarubutiken – kommer att läggas ner så blir läget plötsligt akut: vad är det som håller på att ske? Varför håller hela bygden på att monteras ner? Och vems fel är det att allt är som det är? För vad händer med människor i ett samhälle då både matbutiker och andra serviceinrättningar successivt försvinner?

Sex ungdomar med olika sätt att uppfatta världen och det som sker möts, funderar, drömmer och längtar i denna högstadiepjäs om landsbygd och stad, om framtid och vägval, men också om existentiella spörsmål: varför lever vi och vad gör vi med den korta tid vi har tillsammans här på jorden?

Längtansland har dramatiker Greta Sundberg tillsammans med konstnärligt team arbetat nära elever från tre olika högstadieskolor, i stad och på landsbygd i Örebro län, för att samla in material till föreställningen. Idén till pjäsen tar sin utgångspunkt i frågor om vad ungdomar idag drömmer om och längtar efter, hur en ser på sig egen framtid, vilka värdering som styr och vilken betydelse uppväxtorten har för identiteten. Längtansland är en fiktiv berättelse om en högst verklig samtid.

Ett särskilt tack till klass 7C och Lisa Lonergan på Internationella Engelska skolan i Örebro för ert engagemang under hela researcherarbetet. Ett stort tack också till våra referensklasser på Kyrkbacksskolan i Kopparberg och Odensskolan i Odensbacken.

MEDVERKANDE
Pascal Crépault Wibe och Åsa Gustafsson

PRODUKTION
Idé och manus: Greta Sundberg
Regi: Isak Hjelmskog
Scenografi och kostym: Catherine Giacomini
Ljuddesign: TBC
Ljus- och ljudteknik: Johan Dahlström
Dramaturg: Anders Duus
Producent: My Soós Stave
Teaterchef och ansvarig utgivare: Marianne Holmberg

TURNÉFAKTA

Speltid: ca 60 min
Publik, max: tre klasser
Lokal: 10 x 8 meter fri golvyta
Takhöjd: 3,5 m
Mörkläggning: Nej
Elkrav: trefas 16 amp
Bygg/rivtid: 3 tim/1,5 tim
Bygg- och bärhjälp: Ja, en person
Pris exkl moms: 10 000 kr, 8 000 kr samma dag/lokal. Resor (utanför Örebro län) 70 kr/mil. Vid behov: traktamente 240 kr per person/dag samt boende, två enkelrum, bokas och betalas av arrangören.