Hávamál

Året 2000 när Teater Möguleikhúsið i Reykjavík, på Island fyllde 10 år var det premiär för Völuspá efter Þórarinn Eldjárn på Reykjavíks Teaterfestival. Pjäsen bygger på den så kallade Poetiska Eddans första och i de flesta avseenden även förnämsta dikt Völuspá, Valans spådom. Föreställningen blev väl emottagen och visades på ett antal teaterfestivaler utomlands och erhöll dessutom Griman, det isländska teaterpriset.

2015 fyller Möguleikhusid 25 år och vi fick åter författaren Þórarinn Eldjárn att samarbeta med teatergruppen i en dramatisering av Havamal. För regin stod Torkild Lindebjerg från TeaterTT i Danmark, som också var regissör för Tveir menn og kassi (Två män och en kartong) som visades 2004 av Möguleikhúsið och fick Griman samma år.

Föreställningen Hávamál är ett samarbete med Teater Martin Mutter i Örebro. Kostymer i föreställningen är gjorda av Teater Martin Mutters kostymdesigner Catherine Giacomini.

Havamal (Odins sång), är en Eddadikt, där den första delen är en samling levnadsregler. Odin var den äldste, störste och visaste av asagudarna .

Hávi, den höge, var ett av Odins namn. Hávamál, den höge berättar, hans visdom, den höges sång. Den är sammansatt av dikter där den första delen är Gestaþáttur (en slags levnadsregler) och är den som är mest känd.

I pjäsen visas interaktion mellan den forna visdomen från Hávamál och nutidens vardagsbekymmer. En tonårsflicka och hennes mor har gått vilse i fjällen. De kommer fram till ett underligt träd och träffar där en mystisk man. Har han dykt upp för att hjälpa eller förvirra? Är han psykiskt störd, troll, eller är han den forne asaguden Odin? Mannen byter skepnad och karaktär hela tiden. Ibland talar han poetiskt och dess emellan i skiftande visdomsfraser. Till sluts inser mor och dotter att de är tvungna att ta i tu med sina egna vardagsbekymmer och relationer./Pétur Eggerz, teaterchef & skådespelare Möguleikhúsið

Föreställningslängd: 45 min

”I helhet kan man påstå att den korta och ibland komiska pjäs med Hávamál är väl lyckad.Vi konfronteras med tidsenliga företelser ss selfie, internätberoende och GPS emot Hávamáls klassiska visdom. Det påpekar att mäniskans problem , sorger och gledjeämnen är de samma genom tiderna.”

Teaterkritik i avisen Morgunblaðið 30 maj 2015 – Sigurður G Valgeirsson

 

Föreställningsfakta

Höfundur (författare): Þórarinn Eldjárn
Leikstjóri (regi): Torkild Lindebjerg
Leikmynd (scenograf): Rósa Sigrún Jónsdóttir
Búningar (kostymdesign): Catherine Giacomini, Teater Martin Mutter
Tónlist og hljóðmynd (musik/ljud): Guðni Franzson
Söngur (sång): Stefán Franz Guðnason, Megas
Lýsing (ljus): Ólafur Pétur Georgsson
Leikarar (medverkande): Pétur Eggerz, Alda Arnardóttir og Anna Brynja Baldursdóttir