Gästspel – The tailor of Inverness

Från Skottland och Dogstar Theatre

kommer ett gästspel den 27 januari kl 16.00.

Föreställningen spelas på engelska.

”…a brave biographical piece… that has succeded in turning a deeply personal story into a universal work of theatre.!” /Sunday Herald 2008

Matthew Zajacs prisbelönta The Tailor of Inverness är en historia om resor – om en pojke uppväxt på en bondgård i Galizien i östra Polen (idag i västra Ukraina) som senare blir skräddare i Inverness i Skottland. Det är en långt ifrån spikrak livshistoria som överbryggar en stor del av 1900-talet. 1939 tillfångatas han av sovjetiska styrkor och tvingas till tvångsarbete på östra sidan Uralbergen. Efter den tyska invasionen av Sovjetunionen 1941 ingår han i en amnesti och friges. Som tusentals andra polacker reser han till Teheran och vidare till Egypten, där han tar värvning i brittiska armén. Han deltar sedermera i striderna i Italien och Nordafrika. 1948 blir han förflyttad till Storbritannien, där han ansluter sig till sin bror i Glasgow.

Det var den historien han brukade berätta. Men det finns en annan historia, och kanske en tredje och rentav en fjärde. I likhet med alla invandrare måste skräddaren anpassa sig och för att överleva anammar han en rad identiteter. Han gör det med stor framgång och skapar sig ett nytt liv i de skotska högländerna. Kanske är det arbetet som skräddare som gör det möjligt. Han syr kläder till tusentals människor, även till sig själv. Han tillverkar den yttre grannlåten som bidrar till att skapa vår identitet. Med skarvar och sömmar, inte helt olikt sanningen.

Hans livsöde går över gränserna: från Ukraina till Polen, från Ryssland till Iran, från Egypten till Italien och från Tyskland vidare till Skottland. Det är ett öde som speglar flera av 1900-talets stora konflikter med utgångspunkt i två kulturer – Galizien och de skotska högländerna.

Skräddaren och de förklädnader han syr är en central metafor för föreställningen. I scenografin ingår ljud- och bildmaterial från en rad rundresor i Polen och Ukraina. En violonist för suggestivt in sånger och traditionell levande musik från Skottland, Polen och Ryssland.

Boka biljetter här!

Föreställningsfakta

Ett samarrangemang med Örebro Teaterförening

Skriven och framförd av Matthew Zajac

Regi: Ben Harrison

Scenografi: Ali Maclaurin

Videodesign: Tim Reid

Livemusik: Jonny Hardie alt Gavin Marwick