Arrangörstips

Hej!

Efter många år av turnerande och möten med arrangörer så vet vi att det finns en del som du som arrangör kan undra över. Speciellt om du är ny som arrangör av scenkonst. Så – här kommer några förklaringar och tips.
Har du frågor – fråga så mycket du vill. Vi vill ju båda att det skall bli så bra som möjligt.

 

Lokalen

Om inget annat anges så spelar vi på plant golv och vi har sittplatserna för den unga publiken med oss.
Om ni har en väldigt stor scen som håller våra måttkrav kan vi spela på scenen med publiken sittande på scenen. Se bara till att det är säkert för publiken att gå upp på scenen och att den är tillgänglig för den som t ex är rullstolsburen.

Inlast

Vi har en buss och vi behöver komma så nära inlastet som möjligt.
Skall vi vara på en annan våning bör det finnas en hiss. Tänk på att vissa scenografielement kan vara stora och långa. Prata med oss om du känner dig tveksam. Det bästa är att kunna lasta rakt in i spellokalen.

Hur viktigt är det att ni följer våra lokalmått?

Det är jätteviktigt att ni mäter så att lokalen håller de mått vi behöver, annars går inte scenografin in. Uppskatta inte och tänk att ”vi brukar ha teater här”. Var på den säkra sidan och mät. Vi brukar ha en scenskiss som vi skickar ut. Där kan du se hur det ser ut med scenografin uppställd. Har du bilder på lokalen (det duger med mobilbilder) maila dem gärna till oss.

Takhöjden?

För att vi ska få plats med vår scenografi och våra ljusstativ behöver ni mäta takhöjden från lägsta punkt. Finns det hängande lampor, projektorer eller annat i lokalen? Det kanske går att binda upp?

Mörkläggning?

Önskar vi mörkläggning så beror det på att vi har en ljussättning som föreställningen är beroende av.
Är det för ljust så försvinner mycket av magin. Vi brukar skriva att det ”skall vara så mörkt att man kan visa film”.
Det funkar inte med vanliga gardiner som dras för om det inte är speciella mörkläggningsgardiner.

Elen då?

Behöver vi 16 amp så funkar det inte med 32 amp även om man skulle kunna tro det.
Så här kan en så kallad handske se ut. På det röda locket står det om det är 16 A eller 32 A eller något annat.
Uttaget bör sitta nära spelplatsen men om den inte gör det  – hör av dig till oss. Vi har en kabel som är ca 20 m lång med oss och vi kan ta med en kabel till om det behövs.

Är bygg-/bärhjälp viktigt?

Ja det är det! Vi anger alltid på infoblad och i kontrakt om vi behöver bärhjälp. Vi bär och bygger varje dag ibland när vi turnerar. Får vi hjälp, underlättar det väldigt mycket. Byggtiden är dessutom baserad på att vi, de gånger vi begär det, har bär-/bygg-hjälp.
Det ska vara vuxna personer som kan hjälpa till att bära och bygga innan föreställning, samt efter föreställningen då det blir till att riva och bära igen.

Behöver någon ta emot oss?

Ja! Det behöver vara en person som känner lokalen, vet var elen finns, vet var vi kan byta om och som kan visa oss nödutgångar, brandsläckare m m.

Publikens säkerhet

Arrangören är ansvarig för säkerheten på plats och för publikens säkerhet. Det innebär att det alltid skall finnas någon ansvarig från arrangören på plats under den tid det finns publik i lokalen.
Teater Martin Mutter är enbart ansvarig för det som hör till föreställningen och för utrymning av den egna personalen.

Övrigt

Det är ju alltid trevligt med lite fika.