Årets Hjalmar Berglund stipendiat

Helena Hedlund, skådespelare och dramatiker på Teater Martin Mutter, blev den 24 februari korad till 2012 års Hjalmar Berglundstipendiat!
GRATTIS!

 

Juryns motivering:

Helena Hedlund vill inte välja. Skriva eller stå på scenen, inför barn eller vuxna, i TV eller på teater. Hon vill göra allt. Och sedan hon kom till Örebro för snart tio år sedan har hon också fått göra det. ”Jag tycker jag får uppfylla mina drömmar hela tiden. Utmaningen ligger snarare i att hitta nya drömmar”, säger Helena om tillvaron på 25-årsjubilerande Teater Martin Mutter.
Än så länge är hon rätt okänd i vuxenvärlden. Men barnen i Örebro känner igen henne på stan. Inte så konstigt – hon har uppträtt för alla unga invånare från 7 till 25 år. Just nu är hon aktuell både som hyllad manusförfattare och skådespelare i föreställningen ”Hedvig och Max-Olov”, efter en bok av tidigare stipendiaten Frida Nilsson. Och senare i år blir det premiär för hennes nya pjäs, ”Nu är jag här!, som frmförs både på teckenspråk och talad svenska. En ganska unik satsning – men kanske rätt typiskt för en tjej som inte tycker om att välja.