Apnea

En visuell undervattensföreställning som rör sig runt mod och feghet och om att våga eller inte våga.

För högstadiet
Vi tar ett djupt andetag och dyker. Djupare och djupare. Utmanar oss för att få syn på våra rädslor och drömmar. För att våga anta utmaningen att stå emot trycket från vattenmassorna. Trycket från omvärlden. Trycket i skolans korridorer som kräver att vi ska vara som alla andra.

Inspirerade av fridykarnas träning och drivkraft att spränga sina gränser undersöker vi hur svårt det är att våga stå emot och hitta modet att våga följa sin egen väg.

 

Sarah Broberg, regissör om projektet:

Ett modigt projekt om mod

Med utgångspunkt i orden mod, vatten och andning påbörjade vi en process fylld av lekar, övningar, improvisationer och samtal. Vi arbetade med rörelseimprovisationer, ord, musik och med rekvisita vi associerar till vatten. Ibland skrev vi ner texter på lappar och någon gång filmade vi, men mest prövade vi bara igen och större och en gång till. Vi träffade två referensklasser, en sjua och en nia, som vi både iakttog och ställde frågor till och vi jämförde deras historier med minnen från vår egen tonårstid. För en sak visste vi hela tiden, vår målgrupp skulle vara högstadieungdomar. Efter det valde vi bort, gjorde om, pratade mer, testade och tog beslut. Och plötsligt var den där – föreställningen Apnea.

Den här sortens arbetsmetod kallas på engelska för ”devising”, vilket betyder att utforma, tänka ut, hitta på och uppfinna. Alla inblandade i ett projekt, i vårt fall hela teatern, samlas kring ett tema och genom allas leklust, kunnande och mod formas sedan föreställningen. För det är ett modigt sätt att skapa på, att ha total frihet att göra vad man vill!

 

Fotograf: Joacim Nilsson

Föreställningsfakta

"... en väldigt angelägen föreställning." "... man har hittat ett uttryckssätt som går hem hos den unga publiken!"/Ingeborg Ahlander Nerikes Allehanda

Premiärdatum: 2013-09-13, spelades 2013 och 2014

Manus: Regissör och ensemble
Regi: Sarah Broberg

Medverkande: Åsa Gustafsson & Jonas Hedlund

Musik/ljud: Johan Renman

Scenografi: Frida Thofelt

Kostym: Catherine Giacomini

Teknik/ljus: Johan Dahlström

Längd: ca 55 minuter

Publik: 80 elever + lärare

Mått: B 10 m x D 8 m inkl publikplatser

Takhöjd: 3,5 m

El: 16 amp europahandske

Bär-/bygg-rivhjälp: JA!

Bygg-/rivtid: 3/1,5 tim

Mörkläggning: JA! Så mörkt att man skulle kunna visa film.

OBS! Ej stengolv!

Utbudsblad + scenskiss Apnea ht 2014

Handledning Apnea

Fler litteraturtips

Apnea = tävling i fridykning, Apné = andningsuppehåll