Scensommar i Wadköping

Scensommar i Wadköping är en teaterfestival varje onsdag och torsdag hela augusti. Tre föreställningar spelar varje dag kl 15.00, 18.00 och 21.00. Här finns något för alla smaker: berättarteater och musikaftnar, improvisationskvällar och barnföreställningar, revy, komedi, magi och drama!

OBS: vi regn spelar vi inomhus i Teaterladan

Biljetter
Pris vuxenföreställning: 180 kr
Pris barnföreställning: 60 kr
Här köper du biljetter: nortic.se

Har du frågor? 
Längst ner på den här sidan svarar vi på de vanligaste frågorna
Du kan också kontakta oss:
Tel: 076 037 85 44
Mail: scensommar@martinmutter.com
Öppettider: vardagar 10.00-14.00

Tillgänglighet
Läs om tillgänglighet här

Information ang. covid-19
Läs vår information här

PROGRAM


MARIA SEDELL – MIRAKEL I FINNMARKEN
Med Livet Nord, musiker

4/8 kl 15.00
5/8 kl 21.00

Hur får du bort en orm ur magen? Möt en värld där trolldom, onda ögat, stämma blod var kunskaper du måste ha för att överleva. Möt de kloka gubbar och gummor som var skogsfinnarnas läkare och hjälpare. Idag Skulle vi säga skrönor och påhitt. Men faktiskt, Möt Adolf Anderssons eget liv, nedtecknat av honom själv i Bergslagen för 100 år sedan.

Berättaren Maria Sedell är Dan Anderssons barnbarn. Utbildad i traditionellt berättande utvecklar hon nyfiket berättandets kraft. Här tar hon med sig sin morfars far Adolf upp på scenen. Låter hans berättelse möta Livet Nords musikvärld. Ett möte där vad som helst kan hända.

Livet Nords musik rör sig över genregränser och hon turnerar flitigt världen över med olika grupper och föreställningar.


STEFAN JANSSON – MER HÖ ÄN BLOMSTER
Med Ola Jansson, piano.

4/8 kl 18.00
5/8 kl 15.00

Revyartat och nytorkat tillfällighetsstycke i en akt. Somligt gammalt, somligt nytt, texter, sånger och verbala krumsprång kring nu och då.

Stefan Jansson arbetar som regissör och teaterlärare och har även gjort många egna föreställningar, egen musik och samlat egna texter i två böcker: ”Tyst och inbunden” och ”Född fåntratt”. Han har skrivit bl.a. ”I Nobelt sällskap” som spelats på Teater Martin Mutter 2015, ”Glädjens Akademi” för Stadra Teater 2016 och
manus till kortfilmen ”Hoffmanns droppar” 2021. Stefan har tidigare bloggat på na.se och har medverkat ett flertal gånger i Sveriges Radio-podden ”Snedtänkt” med Kalle Lind där han fått vädra sitt specialintresse: numera bortglömda artister och underhållningshistoria.

Ola Jansson jobbar som pianopedagog på Rytmus i Göteborg men är även en flitigt anlitat ackompanjatör och arrangör. Han har jobbat med ett flertal körer bl.a. Solid Gospel och Java Gospel och har turnerat i USA. Ola kommer från början från Fellingsbro och har gjort föreställningar ihop med Stefan i över tjugo år. Först ”Det sjunde gomseglet” 1998 och senast ”Bergsmän – det kan man höra på sången” 2020.


 

TEATER MARTIN MUTTER – SCENSOMMARAFTON
En improviserad humorföreställning i slutet på din hemester!
4/8 kl 21.00
5/8 kl 18.00

Medverkande: Jonas Hedlund, Sarah Broberg, Pascal Crépault Wibe, Åsa Gustafsson & David Levi. Vid pianot: Johan Alkenäs 

Teater Martin Mutter bjuder in till en underhållande timme för vuxna på spelgården i Wadköping. I nära samspel med publiken vill vi bjuda på fullständigt unika scener och sånger som skapas här och nu i slutet på hemestern. Det kanske blir en musikal om dig som alltid lyckats pricka in de allra regnigaste sommarveckorna? Eller kanske blir det en romantisk komedi om dig som träffade ditt livs kärlek på en husvagnssemester i Frövi? Eller kanske om dig som snattade en glass en gång och gömde i armhålan… och vips så blir det erkännandet årets sommarplåga som hela publiken sjunger med i?

Nej i denna föreställning vet ingen vad som hända förutom att du kan vara helt trygg med att du aldrig tvingas upp på scenen. Bara luta dig tillbaka och se vad som händer!

Teater Martin Mutter har tidigare genom åren framfört bejublade improviserade melodifestivaler och föreställningar. 2019 bjöds det på humorshowen Miserabel Jul som blev väldigt uppskattad!


TEATER MARTIN MUTTER – AJ! – ETT PLÅSTERDRAMA
För barn från 4 år
11/8 kl 15.00
12/8 kl 15.00

”En gång ramlade jag ner från klätterställningen och slog mig på en sax. Det blev hål i huvudet.”

”En gång fick jag en sticka från soffan när jag letade efter en gurka.”

Varje sår är ett pyttelitet trauma. Varje litet ärr bär på en historia.
Kroppen går sönder. Hur kan vi laga den? Världen är full av farliga saker, trappor, saxar och hajar. Det gäller att vara försiktig.

AJ! – ett plåsterdrama är en visuell, humoristisk och bloddrypande
föreställning om plåstrets magi och vårt behov av att berätta om våra sårupplevelser.


TEATER MARTIN MUTTER – NÄRKELYNNET
Efter texten ”Om Örebrobekanta och bekanta Örebroare” av Hjalmar Bergman
11/8 kl 18.00 & 21.00

Medverkande: David Levi & Gunnar Hjorth, gitarr.

Närkelynnet är en tragikomisk fantasi kring hur Hjalmar Bergman skrev om sin uppväxtstad. Den av alkohol och narkotika plågade men ständigt skrivande Hjalmar har i 1930-talets början tappat all glädje sittande i sitt arbetsrum, i sommarhuset på Dalarö. Med ett fotografi av hans mycket omtyckta och saknade farmor, för många glas konjak och en skiva med visor av Jeremias i Tröstlösa rycker ur den tärda författaren hans ungdoms jag som brinner av berättarlust. Så inleds berättelsen som i Hjalmar Bergmans egna ord målar upp hans födelsestad under 1800-talets slut och många av dess mest färgstarka invånare.


 

 

 

 

 

 

 

 


KALLE NILSSON – FUL KAN DU VA SJÄLV, SA ANKUNGEN
För barn från 6 år
12/8 kl 18.00

Svante är en fågelunge som kommit bort från sin familj. Han bor hos Kalle. En kväll berättar Kalle en saga för Svante. Den handlar om en ankunge som alla säger är ful. Hur kan man säga att en fågelunge är ful?

En ny magisk och musikalisk föreställning med Kalle Nilsson och en massa fåglar. Som vanligt ingår trolleri. Om att inte vara som alla andra och om rätten att vara älskad för den man är. HC Andersens saga om den fula ankungen gavs ut 1843. I dag, 178 år senare känns den lika aktuell.


ÖREBRO TEATER – SKRÖNOR I WADKÖPING
12/8 kl 21.00

En kväll där vi delar berättelser och erfarenheter med varandra. Sent på kvällen samlas vi i Wadköping och skrönor framförs av Hans Christian Thulin, Maria Simonsson, Malin Berg och Anna-Klara Dahlén. Därefter lämnas ordet fritt och vem som helst av de närvarande får kliva upp på scenen och ta ordet. Du får berätta vad du vill: Om din hemester i husvagnen eller ditt allra käraste sommarminne från barndomen. Ordet är fritt. Dessutom bjuds det på sång och musik av Linus Lindman och Per Fritz.  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KALLE NILSSON – MÄSTAR-SKRÄDDAREN
För barn från 6 år
18/8 kl 15.00

Mästar-Skräddaren kan ALLT!
Knyta skorna utan händer!
Lösa kuben utan tänder!
Trolla fram en korv ur örat!
Balansera på en spik
Volter, hjula och balett
Han kan svälja en servett
En helt vanlig rock ska väl inte
vara så svår att sy?
Man ska bara inte jobba när
man är hungrig!

Kalle Nilssons MÄSTAR-Skräddare kan verkligen allt… utom att sy. Men han gör så gott han kan och det blir faktiskt helt PERFEKT ändå (fast på ett helt annat sätt!)


EVA AHREMALM – KONSTEN ATT SLÄPPA TAGET (Berikad med ny släppta tag)
Med Åse Christensen, piano.
18/8 kl. 18.00
19/8 kl. 18.00

Ibland undrar man vart den där lekfulla, nyfikna människan tog vägen? Den som levde i ens kropp och vågade så mycket. Och hur fasiken kom den här präktiga typen dit?
Vi bjuder på en själslig, musikalisk och lustfylld resa, toppad med tappade tag – hållande det man vill hålla fast – och fångande det man kanske längtar till.

Eva Ahremalm är skådespelerska och sångerska och driver sedan några år tillbaka Lilla Kvartersteatern på öster i Örebro. Åse Christensen är pianist och sångerska, verksam i många olika konstellationer och genrer. Hon och Eva har sedan länge haft ett rikt samarbete i musikens och sångens värld. 


LASSE FORSS – DOKTOR GLAS
I regi av Jens Remfeldt
18/8 kl 21.00
25/8 kl 15.00

En helt ny dramatisering av Hjalmar Söderbergs bok som rönt stor framgång sedan premiären 28 november 2015. Monologen koncentrerar sig på människans ensamhet och läkarens dilemma mellan plikt och moral.

”Gamla Teaterkängan lever upp igen. Amatörteatergruppen redan på 70-talet då bland andra Anders Pontén, salig i åminnelse, var en av medlemmarna. Nu bär Lasse Forss ensamt upp namnet i denna re-make av Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas. Ensam på scen, med bara fyra stolar och ett bord i 45 minuter. En prestation av format, bara det. Det är en rak och koncentrerad berättelse de har åstadkommit. Den lägger hela fokuset på doktor Glas möte med den unga hustrun till pastor Gregorius och den plan doktorn sedan fullföljer för att ta livet av den förhatlige pastorn.”

”Ett berömvärt initiativ som förhoppningsvis kan ge många nya och lite yngre teaterbesökare chansen att upptäcka en av de svenska klassikerna. Så, ta emot Lasse i trekvart!”-kulturdelen.com


JONAS HEDLUND – ORMENS VÄG PÅ HÄLLEBERGET
En musikalisk berättarteater efter Torgny Lindgrens roman
19/8 kl 15.00 & 21.00

Ormens väg på hälleberget är en tragikomisk berättelse om förtryck och skulder som går i arv, ruvandet på hämnd och den livsviktiga musiken. Tiden är slutet på 1800-talet i Västerbottens inland. Skrävel-Jani sitter vid en rasbrant för att göra upp med Vår Herre och han tänker draga alltihop alldeles som det var.

Jonas Hedlund är frilansande skådespelare och utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Han är uppvuxen i byn Drängsmark i Norra Västerbotten men bor nu i Örebro sen flera år och har återkommande arbetat på Teater Martin Mutter men även på Lerbäcks Teater och Örebro Teater. Nu står han ensam på scen i denna berättarföreställning som vilar helt på Torgny Lindgrens berättelse.


TEATER NOLBY – DRIVING MILES
Av Henning Mankell
25/8 kl 18.00 & 21.00

Medverkande: Olle Söderberg, Gunnar Hjorth, gitarr, Johan Sandlund, kontrabas

Driving Miles är en fantastisk skröna om en taxichaufför i Molde som blev den ende som Miles Davis kunde tänka sig köra honom när han kom till jazzfestivalen där. Skrönan berättas av den gode vännen skrothandlaren Steinar.

Musiken är en hyllning till Miles Davis och skrönan en hyllning till musikens roll i evolutionen. The Big Bang skedde i B-dur. Miles spelade oftast i just B-dur…

Teater Nolby är en fri teatergrupp belägen på gården Nolby, 2,5 mil norr om Karlskoga mot Loka Brunn. Där har Olle och Lena Söderberg producerat sommarteater sedan 2008, mestadels klassiska komedier av bl.a Molière, Shakespeare, Hjalmar Bergman och Alfhild Agrell. Teater Nolby har även spelat turnéföreställningar både för barn och vuxna. Sommaren 2022 spelas Aldrig i Lifvet av Gustaf af Geijerstam.


CLAIRE PARSONS CO – GUL
För barn från 3 år
26/8 kl 13.00 & 15.00 

Följ med på en stund med dans, ljuvlig musik, jonglering och en gul kompanjon i Claire Parsons Co:s nya dansverk GUL.

Tre figurer dyker upp på en plats nära dig. En gul boll rullar förbi. En kon dyker upp. Röda käglor flyger genom luften och en gul kompanjon börjar växa fram. Vilka är vi och var kommer de gula sakerna från?


STADRA TEATER – DÅ SVALORNA HÄCKAR VI GRECKEN
Sånger av Lars Forssell i augusikvällen
26/8 kl 18.00 & 21.00

Medverkande: Magnus Wetterholm & Mats Norman, piano.

Det där med svalor som häckar blev det ju liv om, för när Forssell skrev text till melodifestivalen och sjöng om bröst och svalor som häckar så blev det liv i det pryda Sverige. Men Forssells text blev storartad och minnesvärd, trots skriverierna. Poeten, akademiledamoten, författaren och levnadskonstnären Lars Forssell kunde verkligen fånga våra sinnen när det begav sig. Många av sångerna är klassiska, som Snurra min jord, Jag står här på ett torg, Säg vad ni vill, för att bara nämna några ur en gigantisk sångskatt, där Forssell hämtade inspiration i 50-talets Paris. Nu bjuds tillfälle att åter höra dessa sånger som fått ligga undangömda alltför länge. Det kommer därtill bli lite Göran Tunström också, för tar man fram förstoringsglaset så ser man att det är samma andas barn.

Invid Stadra herrgård, vackert belägen vid av sjön Greckens södra strand finns Stadra Teater – en teaterscen mitt ute på landsbygden. Mittemellan Nora och Grythyttan har Stadra Teater verkat sedan 1999 med fokus på svenskt författarskap. Sommar 2021 spelas Dollar av Hjalmar Bergman.


Vanliga frågor och svar

 

Hur hittar jag till Wadköping?
Wadköping ligger centralt i Örebro med Stadsparken och Svartån som närmaste grannar. Till Wadköping tar du dig med fördel till fots. Då följer du enklast å-promenaden som sträcker sig längs Svartån fram till Wadköping.

Med bil åker du mot centrum i Örebro och följer sedan skyltar mot Wadköping. Adress är Bertil Waldéns gata.

Åk gärna buss. Det finns 2 linjer som går mot Wadköping. Nummer 22, hållplats Skebäcks vårdcentral (200 meter att gå till Wadköping) eller nummer 9, hållplats Wadköpingsvägen (500 meter att gå till Wadköping). För tidtabeller se Länstrafiken Örebro


Var kan jag parkera?
Parkerar gör du på hänvisad parkering (avgift 5 kronor/timme dygnet runt), handikapplatser finns. Du kan betala med kort, kontanter (endast 5-kronor) eller ladda ner appen ePARK. Parkeringsplatser finns även vid Skytteparken och i anslutning till Wadköping. Parkering längs Wadköpings gator eller på våra torg är förbjuden.


Hur ser det ut med tillgängligheten?
På Wadköpings hemsida kan du läsa mer tillgängligheten. Länk hittar du här.

Hur ser spelplatsen ut?
Alla föreställningar spelas utomhus på spelgården i Wadköping. Sittplatserna består av en lutande gradäng (bänkar) i trä, under bar himmel. Alla får en dyna att sitta på men du kan också ta med egen vid behov.

Är det numrerade platser?
Nej, men publikvärdar kommer att ge anvisade sittplatser vid ankomst. Har du speciella behov av att sitta långt fram eller ute på en kant? Kom i god tid och meddela en publikvärd på plats.  

Är det paus i föreställningarna?
Nej, alla föreställningar är utan paus. 

Hur långa är föreställningarna?
Alla vuxenföreställningar är ca en timme långa. Alla barnföreställningar är ca 30 min långa. 

Finns det toaletter?
Ja. Toaletter/RWC samt skötbord finns i Smedjebackshuset, vid entrén till Spelgården.


Går det att fika i anslutning till en föreställning?
Ja. Vi säljer inte själva fika men det finns flera caféer i Wadköping. Det går också att fika medhavd picknick i Stadsparken

 


Information angående covid-19

Vi tar pandemin på största allvar och håller oss uppdaterade kring nya råd och restriktioner.

Enligt rådande restriktioner jobbar vi så här med Scensommar i Wadköping:
– vi begränsar publikantalet till 100 personer per fst, om vi tillåts i augusti kan vi komma att släppa på max 50 personer till
– all publik tilldelas en egen sittplats
– vi håller en meters avstånd i alla riktningar mellan publiken, sällskap om högst 4 person kan sitta tillsammans
– vi hanterar inte kontanter. Betalning på plats sker endast genom swish eller kort
– vi tillhandahåller handsprit

Som publik kan du hjälpa oss att göra ett smittsäkert arrangemang genom att:
– förköp din biljett via nortic.se
– håll avstånd och kom i god tid för att undvika trängsel. Vi börjar insläppet redan 30 min innan varje föreställning
– använd handsprit som vi ställt fram
– stanna på din angivna sittplats (du får såklart gå på toaletten)
– när föreställningen är slut, vänta tills vi släpper ut din rad
– stanna hemma om du är sjuk! Ge bort din biljett eller maila scensommar@martinmutter.com så ordnar vi så att du får pengarna tillbaka