Fatima tappar sin dagbok och Hugo läser om hur kär hon är i A.
Ellie upptäcker en blodröd fläck på sin fasters vita soffa.
Hiba skäms för sin mamma som inte har råd.
Pappa pratar för högt och mamma borde snyta sig en gång för alla, men dom har med de finaste blommorna till skolavslutningen.
Farmor frågar, har du hört talas om fisken som inte trodde på vatten?
Kroppar, föräldrar, utsatthet, egenhet och kärlek. I PINSAMHETER har fem dramatiker skrivit varsitt sjuminutersdrama om något som är både hysteriskt roligt och djupt allvarligt.
SPELPLAN:
Om arbetet
Det händer mycket med barn under mellanstadietiden. Det är stor skillnad mellan någon som precis har börjat fyran och någon som ska gå ut sexan. Den här föreställningen kommer att undersöka och omfamna just de olikheter som det innebär att gå på mellanstadiet. Vi kommer under hela produktionsprocessen att ha ett fördjupat arbete med elever årskurs i 4, 5 och 6. Varje dramatiker följer en helt egen klass ute i länet. För att verkligen försöka närma oss barnen i deras verklighet och vardag.
Om dramatikerna
Kajsa Gordan är barnboksförfattare och har gett ut ett tjugotal böcker sedan debuten 2008, bland annat den mycket uppmärksammade kapitelboken Om jag får stanna. Hon har studerat dramatik vid Biskops Arnös författarskola.
Kalle Haglund är en textförfattare och artist som rör sig i gränslandet mellan poesi, humor, musik och teater.
Kristian Hallberg är utbildad vid Dramatiska Institutet 2010 och har sen dess skrivit pjäser för teatrar runt om i landet. 2019 tilldelades han Svenska Ibsen-priset.
Helena Hedlund har arbetat på Teater Martin Mutter som skådespelare och dramatiker sedan 2003 och har skrivit ett tiotal pjäser. Hon är även verksam som författare för barn och unga, bland annat med de prisbelönta böckerna om Kerstin.
Talajeh Nasiri är utbildad vid Stockholms dramatiska högskola 2014-2017. Hon har skrivit ett flertal pjäser för en rad teatrar, bland andra Lule Stassteater, Dalateatern, Riksteatern och Dramaten.
Nedladdningsbara dokument:
Lärarhandledning.pdf
Bokning & info: info@martinmutter.com / 019 10 10 24
TURNÉFAKTA
På turné: 2022 (hela Sverige)
Föreställningens längd ca 50 min
Publikantal 90 elever
Lokal 10 m x 10,5 m inkl. utrymningsvägar och gradäng som vi tar med
Takhöjd 3,1 m
Elkrav trefas 16 amp europahandske
Bygg/rivtid 3 tim/1,5 tim
Bygg- och bärhjälp Ja, en person
Mörkläggning Ja, så mörkt att en kan visa film
Pris exkl. moms: 1a fst: 10 000 kr, 2a fst samma dag/lokal: 8 000 kr. Fler föreställningar i samma lokal ger rabatt, begär offert.
Tillkommer utanför Örebro län: resor 70 kr/mil. Vid behov: traktamente 240 kr/pers/dygn och hotell, 3 enkelrum, som bokas och betalas av arrangören.
Skapande skola
Till Pinsamheter erbjuder vi en workshop i kreativt skrivande med Kajsa Gordan, en av dramatikerna som skrivit föreställningen. Hon är tidigare mellanstadielärare och arbetar nu heltid som barnboksförfattare.
Det bästa med att göra författarbesök i skolan är att jag får inspirera eleverna till att läsa och skriva själva. Därför är det extra roligt att i anslutning till Pinsamheter få möjlighet att göra en prestationsbefriande skrivövning med klassen.
Workshopen kan vid behov genomföras digitalt.
Pris exkl. moms: Från 6 000 kr till 9 000 kr per dag/plats, upp till fyra workshops per dag. Begär offert. Observera att det max är en klass per workshop.
FÖRESTÄLLNINGSFAKTA
Premiär: 23 september 2020
Medverkande Dasha Nikiforova, Robert Fransson, Åsa Gustafsson
Manus Kajsa Gordan, Kalle Haglund, Kristian Hallberg, Helena Hedlund, Talajeh Nasiri
Regi och dramaturgi Hedvig Claesson
Scenografi Frida Thofelt
Kostymdesign Catherine Giacomini
Ljusdesign Maria Ros